363 Kuin mainen kulta puhdistuu

Im Feuer wird das Gold bewährt

Vuonna 1899 Simo Korpela, silloinen Eurajoen kappalainen, suomensi valmisteilla ollutta Hengellisiä lauluja ja virsiä -kokoelmaa varten kymmenen saksalaisen Philipp Friedrich Hillerin (1699-1769) virttä. Niistä on sittemmin otettu virsikirjaan neljä. Runoilijan omakohtaisten kokemusten voi ehkä parhaiten nähdä heijastuvan virrestä Kuin mainen kulta puhdistuu.

Hiller oli pappi, joka vähän yli 50-vuotiaana menetti äänensä ja joutui luopumaan saarnaamisesta. Tärkein työ tapahtui siitä pitäen kirjoituspöydän ääressä. Hillerin pääteoksen muodostavat kaksi ”vuosikertaa” hengellisiä runoja, kummassakin vuoden jokaista päivää varten johonkin raamatunlauseeseen liittyvä runo. Näille runokirjoilleen hän antoi nimen Geistliches Liederkästlein, ”Hengellinen laululipas”.
.
Äänen, papin olennaisen työvälineen, menettäminen oli saarnamiehelle ja sielunhoitajalle kipeä ja tuskallinen asia. Hiller ei kuitenkaan katkeroitunut. Kun hän tässä virressään sanoo, että ”uskomme kirkastuu vaivojen valkeassa”, ja kehottaa sielua kestämään ”toivossa tuskien loppuun saakka”, sanat nousevat selvästi omakohtaisten kokemusten pohjalta. Jumalan armon ja laupeuden kokeminen luo vakuuttavan kaikupohjan kaikelle hänen virsirunoudelleen. Tässä virressä hän luottavasti pyytää: ”Kun ahdistus on polttavin / ja uuvun kuorman alla, / suo, Jeesus, että muistaisin / vaivasi Golgatalla.”

Suomennettuina useimmat Hillerin laulut saivat meillä uuden sävelmän. Virren Kuin mainen kulta puhdistuu sävelsi Richard Faltin (1835-1918). Saksalaissyntyinen Faltin tuli 1856 Suomeen, ensin Viipuriin, mistä 1869 muutti Helsinkiin. Siellä hän toimi yliopiston musiikinopettajana ja Nikolainkirkon (nyk. tuomiokirkon) urkurina. Hän oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Faltinin kirkollisiin ansioihin kuuluu uuden koraalikirjan toimittaminen 1888.