237 Jo nuoruuteni aikana

Virsikirjan lisävihkoa Jaakko Haavion johdolla valmistellut komitea oli työnsä loppuvaiheessa 1961, jolloin ilmestyi evankelisen liikkeen laulukirjan Siionin kanteleen uudistettu laitos. Siitä komitea poimi K. V. Tammisen laulun Et hopealla, kullalla; ensi kerran se oli julkaistu Kevätkukkia-lehdessä 1925 ja Armas Maasalon säveltämänä sisältynyt jo laulukirjaan Nuori Siion (1929). Siionin kanteleessa laulu kuuluu osastoon Uskonvanhurskaus. Komitea jätti sen neljästä säkeistöstä pois yhden, ja Jaakko Haavio sepitti siihen uudet 1. ja 3. säkeistön. Näin siitä saatiin tämä nuortenvirsi Jo nuoruuteni aikana (237).

K. V. Tamminen (1882-1946) oli evankelisen liikkeen tärkein virsi- ja laulurunoilija viime vuosisadalla. Siionin kanteleen vuoden 1923 laitos oli hänen hymnologinen päätyönsä. Heränneiden Siionin virsien uudistaminen 70-luvun alussa taas oli pääosaltaan Jaakko Haavion (1904-1984) työtä. Kertomansa mukaan hän siinä työssä alkoi tajuta, miksi Jumala oli pannut hänet runon tekoon. ”Se tapahtui, jotta olisin voinut palvella Suomen herännyttä kansaa.”

Virressä Jo nuoruuteni aikana voi havaita edellä mainituille kahdelle herätysliikkeelle ominaisia korostuksia. Siten se edustaa ”kotoista ekumeniaa”.

Maasalon sävelmä on virsikirjassa vaihdettu Nathan Söderblomin (1866-1931) koraaliin. Söderblom oli Ruotsin kirkon arkkipiispa. Ekumeenisen liikkeen johtajana hän sai Nobelin rauhanpalkinnon 1930. Kotoista ekumeniaa edustavalla virrellä on siis ekumeenikon luoma sävelmä. Se on syntynyt Paul Gerhardtin suvivirteen, mutta Ruotsin virsikirjassa se liittyy myös Grundtvigin kevätvirteen ja Topeliuksen talvivirteen – seikka, joka meitä saattaa kummastuttaa.

Nykyistä virsikirjaa valmistellut komitea halusi poistaa tämän virren, mutta kirkolliskokous palautti sen. Monista seurakunnista oli kerrottu sen suosiosta konfirmaatiovirtenä, ja konfirmaatiovirsien osastoon se nyt onkin sijoitettu.