Virsikirja

 

338 Päivä vain ja hetki kerrallansa

Blott en dag, ett ögonblick i sänder

Lina Sandell (1832-1903) julkaisi tämän laulun ensi kerran vuoden 1866 Korsblomman-kalenterissa. Silloin se liittyi kirjoitukseen, jonka otsikkona oli "Tärkeä oppi". Sandell kertoi siinä pienen tarinan vanhasta seinäkellosta, joka lakkasi käymästä. Kellotaulu ryhtyi selvittämään vikaa. Syypääksi osoittautui heiluri, joka oli laskenut, että sen piti vuorokaudessa heilahtaa edestakaisin 86 400 kertaa. Ja tätä jatkuisi viikosta viikkoon, vuodesta toiseen, loputtomiin – työmäärän suuruus lamaannutti heilurin, ja se teki lakon.

Kellotaulu ehdotti nyt, että heiluri kokeeksi heilahtaisi edestakaisin kuusi kertaa. Näin tapahtui, mutta heiluri selitti: "Eivät nämä kuusi kertaa tunnu raskaalta, mutta minunhan on työskenneltävä kuusi kertaa miljoonia kertoja." Kellotaulu huomautti nyt, että heiluria huoletti vain työn ajatteleminen, ei työ sinänsä. "Vaikka voitkin jonakin hetkenä ajatella niitä miljoonia heilahduksia, jotka sinun on tehtävä, sinulta ei kuitenkaan vaadita kuin yksi heilahdus kerrallaan."

Soveltaessaan tätä kertomusta Lina Sandell viittasi Raamatun sanaan: "Niin kuin sinun päiväsi, niin olkoon sinun voimasikin" (5. Moos. 33:25, vanha käännös). Virren varsinaisena taustana oleva "tärkeä oppi" sisältyy Jeesuksen vuorisaarnassaan antamaan neuvoon: "Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet" (Matt. 6:34).

Virren on säveltänyt laulajaevankelista, ”evankelinen trubaduuri” Oscar Ahnfelt (1813-1882), jonka julkaisemalla hengellisten laulujen kokoelmalla (12 vihkoa) on ollut suuri merkitys Ruotsissa. Ahnfeltin ja Lina Sandellin yhteistyöstä on virsikirjassamme toinenkin näyte, aamuvirsi 547 ”Joka aamu on armo uus”.

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.

Evl.fi -palvelun ylläpidosta vastaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko
© Kirkon keskusrahasto  |  Evästeet