520 Oi hyvä Jumala

O Gott, du frommer Gott

Virttä Oi hyvä Jumala ja lähde siunauksen on sanottu Johann Heermannin mestarivirreksi. Hänen virsistään se on myös tunnetuin.

Johann Heermann (1585-1647) oli Martti Lutherin ja Paul Gerhardtin välisen kauden merkittävin saksalainen virsirunoilija. Jo nuorena hän sai runoilijana julkista tunnustusta: 23-vuotiaana hänestä tuli poeta laureatus, kun keisari palkitsi hänet laakeriseppeleellä. Heermann muistetaan kuitenkin nimenomaan kärsimysten miehenä, ”sleesialaisena Jobina”. Sairaus teki vähitellen papinviran hoitamisen hänelle mahdottomaksi, 30-vuotisen sodan kauhujen keskellä hän oli monesti hengenvaarassa, kolme kertaa hän menetti kaiken omaisuutensa…

Oi hyvä Jumala on oivallinen virsi käytännön kristillisyydestä. Se on arkisen asiallinen ja raitis, se ei käytä suuria sanoja eikä vetoa tunteisiin. Siinä pyydetään kaikkea sitä, mikä on kristitylle tarpeen jokapäiväisessä elämässä: oikeaa uskoa ja sydämen puhtautta, uskollisuutta työssä, pysymistä totuudessa, varjeltumista valheesta ja turhista puheista, rohkeutta vaarojen ja vaivan kohtaamisessa, pahan voittamista hyvällä, rauhassa ja ystävyydessä elämistä jokaisen kanssa.

Kun ajattelee tämän virren taustaksi niitä oloja, joissa Heermann joutui elämään, ja niitä koettelemuksia, joita hän sai osakseen, ymmärtää, että virsi liittyy harvinaisen selvästi myös kirjoittajansa omiin kokemuksiin. Siksi se ei jääkään vastakaiutta. Heermann varusti virren otsikolla ”Päivittäinen rukous”, ja se otsikko kelpaa kyllä vieläkin.

Ajatus ulottuu vanhuuden päiviin saakka: ”Jos elän vanhaksi, / myös silloin hoida, kanna / ja heikon sauvaksi / kätesi vahva anna. / Suo pääni harmeta / kunniallisesti / ja täytä valolla / elämän ehtooni.” – Tässä kohdin oli Vanhan virsikirjan (1701) suomennoksessa hauska ilmaisu: ”Aut’ harmaat karvat myös / Tääll’ kunniall’ kantamaan.”