162 Kristus-kuningas

Virren kirjoittaja Pauli Vaalas (1906-1985) toimi pitkään (1938-57) Suomen Lähetysseuran kustannusliikkeen johtajana. Tällöin hän myös osallistui Hengellisiä lauluja ja virsiä -kokoelman uudistustyöhön. Siinä yhteydessä, kesällä 1951, syntyi tämä virsi.

Tuon laulukirjan vaiheita ja tekijöitä käsittelevässä kirjassaan Laulujen lähteillä Vaalas kertoo omankin virtensä synnystä. Häntä viehätti "Englannin kellojen" nimellä kulkeva raikas kansansävelmä. Laulukirjatyö sai hänet mietiskelemään sen uudelleen sanoittamista. Eräänä kirkkaana kesäaamuna laulu sitten "suorastaan pakottautui esille. Alitajunta oli toiminut, ja kirjoituspöydän ääressä sanat ilmestyivät paperille välittömästi ilman minkäänlaista vaivannäköä."

Vaalaksen virsi on lähetysvirsi. Jeesuksen sanan mukaan loppu tulee sitten, kun evankeliumi on julistettu kaikille kansoille. Lähetystyö jouduttaa Herran paluuta. Niille, "jotka odottavat Jumalan päivää ja jouduttavat sen tuloa" (2 Piet. 3:12), se ei ole "vihan päivä kauhistava", vaan "aamu autuas".