627 Elämä murheen laaksossa

Elomme murheen laaksossa (Tain elämän hekuma, ilo jaloin) (Kuin Jesus vuorell’ kirkastui)

Virsi on alun alkaen jälkipuolisko Hemminki Maskulaisen kirkastussunnuntain virrestä ”Kuin Jesus vuorell’ kirkastui” (VVK 208). Siihen virteen palautuu nykyinen virsi 263 Vuorella Kristus kirkastui, jossa Hemmingin tekstistä on enää hyvin vähän jäljellä. Vuoden 1886 virsikirjan uudistuksessa virsi jaettiin kahtia ja toisesta puoliskosta saatiin tämä virsi Elämä murheen laaksossa, johon Elias Lönnrot kirjoitti uuden ensimmäisen säkeistön. Niilo Rauhalan nyt uudistama taivasvirsi tietysti myös jatkaa kirkastussunnuntain teemaa: ”On taivaan riemu rikkaampi, / tuhansin kerroin kirkkaampi / kuin aavistaakaan voimme.”

Sävelmä yhdistää tämän taivasvirren Hemminki Maskulaisen pysähdyttävään piinavirteen 62 ”Sinua, Jeesus, piinattiin”. Mutta tämän virren Hemminki aikoinaan lopetti näin:

Sinn’ ihanaan, iloiseen elämään
Jos täältä tulla tahdom’,
Niin paratkaam’ pahaa elämätäm’,
Ja Christusta kuulla mahdam’;
Hänen uskosans’ aina olkaam’,
Ristim’ kärsikääm’; näin sinne tullaan;
Johonk’ iloon meit’ Jumal’ vieköön!