521 Oi ihminen, mieleesi paina

Oss christna bör tro och besinna (En kristen bör tro och besinna)

Ruotsalaisen runoilijapiispan Haqvin Spegelin (1645-1714) virsiklassikko liittyy Jeesuksen vuorisaarnan siihen jaksoon, joka Raamatussa on saanut otsikokseen Jumalan huolenpito (Matt. 6:25-34). Liikkeelle virsi lähtee Jeesuksen puheen edellisen jakson varoituksen sanoista: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. – Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.” Virressä sanotaan: ”Oi ihminen, mieleesi paina: / ei onnea maailma suo. / Ei kestä, ei säily se aina, / se tuskia, huolia tuo.”

Virressä nousevat pääosaan kuitenkin lintu, joka ei kylvä eikä niitä, ja kedon kukka, joka ei voi kehrätä. Linnuilla on ruokansa ja kukkasilla vaatteensa eli verhonsa. Luoja pitää niistä huolen. Ne virsi asettaa meille opettajiksi – eikä vain virsi, sillä Jeesuksen opetustahan tämä on.

Vaikealta tällainen virsi voi tuntua. Sen opetus on tässä: ”Tee uskossa, toivossa työtä / ja leipäsi rauhassa syö. / Kun Herrasi armo on myötä, / niin murheetta nukkuos yö. – Pois maalliset surusi suista, / ne Herrasi hoitava on.” Tämän kaiken voikin sanoa niille, joilla on turvattu työpaikka. Entä ne, joilla ei työtä ole tai jotka äkkiä menettävät työpaikkansa? Vanha virsi herättää kysymyksiä, jollaisia virren tekijän mieleen tuskin nousi. Voiko virttä enää pitää ajanmukaisena?

Virrellä on ihan oma sävelmänsä, uniikkisävelmä. Tanskasta meille tullut koruton ja sydämellinen koraali on laulullisesti kiitollinen, sillä se liikkuu suppealla alalla. Aikaisemmin se on meillä ollut muunnettuna kolmijakoiseen rytmiin, mutta on nyt palautettu alkuperäiseen tasajakoiseen muotoonsa.