Katekumenaatti - aikuinen usko

Katekumenaatissa on neljä vaellusosuutta

Katekumenaatissa on neljä vaellusosuutta, joihin jokaiseen sisältyy jumalanpalvelus. Vaiheet on nimetty seuraavasti: tervetulon aika, kasvun aika, syventymisen aika ja yhteyden aika.

A. Tervetulon aika on yleensä helluntain jälkeisellä kirkkovuoden jaksolla. Ajatuksena on, että ryhmäläiset tutustuvat toinen toisiinsa ja oppivat tuntemaan matkakumppanit ja ryhmän papin. Ryhmässä esille nousevat kysymykset kuullaan ja kirjataan ylös. Tervetulojumalanpalveluksessa seurakunta toivottaa ryhmäläiset tervetulleiksi. Tutustumisjakson jälkeen jokainen voi päättää jatkaako ryhmässä ja haluaako sitoutua yhteiseen vaellukseen.

B. Kasvun aika antaa mahdollisuuden jakaa omia kokemuksia ja pohtia kristityn kysymyksiä. Näin on mahdollista tutustua syvemmin uskon peruskysymyksiin mm. uskontunnustuksen ja Isä meidän -rukouksen sisältöä pohtien. Kasvun kaudella myös Raamattu ja Jeesuksen opetukset tulevat tutummaksi. Kutsun jumalanpalvelusta vietetään usein paastonajan alussa.

C. Syventymisen aika kutsuu itsetutkisteluun ja muutoksen mahdollisuuteen. Kasteen muistamisen juhlaa vietetään pääsiäisyön messussa, johon valmistaudutaan syventymisen aikana. Mikäli katekumenaatin sisältö vastaa kokonaisuudessaan aikuisrippikoulun sisältöä, voidaan kaste tai konfirmaatio toimittaa tämän messun yhteydessä. Tässä seurataan alkukirkon käytäntöä, jolloin kasteet tapahtuivat pääsiäisenä.

D. Yhteyden aika antaa mahdollisuuden pohtia ja kasvaa aikuisessa uskossa seurakunnan yhteydessä. Sen aikana voi miettiä omaa elämää opetuslapsena, jonka tietä viitoittaa usko Kristukseen. Tavallisessa arjessa kaste ja usko tulevat todeksi. Tämä jakso huipentuu Lähettämisen jumalanpalvelukseen helluntaina.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Palaute