Katekumenaatti - aikuinen usko

Kokemuksia katekumenaatista ryhmän vetäjän näkökulmasta

Muutamia keskeisiä omia ajatuksia Katekumenaatti -ryhmistä. Katekumenaatti tuo edelleen sen tunteen, että ”tässä on se, mitä seurakunnassa tarvitaan”. Tuo tunne tuli kun luin ensimmäisen kerran Katekumenaatista 2008. Hankkiudun heti kurssille ja puolen vuoden päästä tammikuussa 2009 aloitimme ensimmäisen ryhmän.

Nyt on meneillään kolmannen ryhmän viimeiset kuukaudet. Jokainen ryhmä on ollut täysin omanlaisensa prosessi, mutta yhteistä on ollut ryhmäläisten ilo ja sitoutuneisuus ryhmään, sekä uuden löytäminen. Ryhmä on koettu keitaaksi keskellä arkea. Näin olen kokenut sen myös itse.

Ryhmäläiset ovat peilanneet ryhmän merkitystä itselleen esimerkiksi näin: Se on ”katsomista itseen ja omaan elämään, menneeseen ja nykyiseen…on vapauttanut monista mukana kulkevista painolasteista…tuonut syvyyttä ja uusia ajatuksia elämän arkeen ja vahvistanut uskoa Jumalaan…herätellyt uskon prosessia…lähentänyt seurakuntaan, antanut mahdollisuuden olla osana sitä…nyt en haluaisi tästä luopua”.

Yksi kasvattavin asia on ollut prosessiin luottaminen. Jokainen ryhmä lähtee liikkeelle eri lailla, omilla kysymyksillään ja elämäntilanteillaan. Minun ei tarvitse yrittää ohjailla tätä vaihetta, vaan luottaa siihen että asiat alkavat loksahdella paikoilleen ajan kanssa. Koen sen ihmeenä joka kerta. On toki niitä kertoja, jolloin koen vetäjänä epäonnistuneeni, mutta sekin näyttää kuuluvan näihin kuvioihin. Ryhmän vetäminen ei ole oma suoritus, onnistuminen tai epäonnistuminen, vaan ajan ja paikan antaminen ihmisille, jotka haluavat antautua perimmäisten kysymysten äärelle.

Selkeitä ja samalla sekavia ajatuksia omista kokemuksista. Mutta pohjalla vahva tunne siitä että Katekumenaatilla on todella merkitystä ihmisten elämässä. Ja että se on työmuoto, jota tarvitaan kirkossamme, ei vain projektiluonteisesti vaan pysyvästi.

Vesa Äärelä
Kempeleen seurakunta