Raamattua viikonpäiville

Valikoituja raamatuntekstejä vuoden jokaiselle päivälle rukouselämän tueksi

Tervetuloa lukemaan Raamatun sanaa päivittäin

Tämä Raamattua viikonpäiville -verkkopalvelu on ns. viikkolektionaari. Siihen on koottu ja valikoitu Raamatun tekstejä vuoden jokaiselle päivälle.

Palvelua kehitetään palautteen perusteella, joten kaikki kommentit ovat tervetulleita. Voit lähettää palautteesi sivun oikeasta alareunasta löytyvän linkin kautta.

Raamattua viikonpäiville -palvelun tekstejä voidaan käyttää esimerkiksi yksityisessä hartauselämässä ja seurakunnan yhteisissä rukoushetkissä. Päivän rukoushetket löytyvät Kirkkokäsikirjasta ja uusimmista virsikirjoista.

Viikkolektionaari täydentää Evankeliumikirjaa, joka sisältää Raamatun tekstit kirkkovuoden pyhäpäiville. Pyhäpäivien tekstejä voi edelleen käyttää koko sunnuntain jälkeisen viikon. Tässä Raamattua viikonpäiville -palvelussa pyhäpäivien tekstit löytyvät yleensä sunnuntain aamurukouksen teksteistä.

Kunkin päivän kohdalta rukous- ja psalmiotsikoiden alta löytyy otsikkoa klikkaamalla lukukappaleita ja psalmeja.

Lukukappaleet Raamatusta

Lukukappale on tekstikatkelma Raamatusta. Se luetaan rukoushetkessä tai jumalanpalveluksessa.

Tämä Raamattua viikonpäiville -lukemisto sisältää jokaiselle päivälle kaksi lukukappaletta, joista toinen on sijoitettu Aamurukous-otsikon alle, toinen Iltarukous-kohtaan. Arkipäivien lukukappaleet liittyvät edellisen sunnuntain teksteihin ja aiheeseen.

Apokryfikirjoista on valittu yksi teksti jokaiselle kirkkovuoden viikolle. Myös joillekin Vanhan testamentin lukukappaleille on vaihtoehtona apokryfiteksti.

Psalmit

Psalmit ovat alun perin rukouksia, ja niitä on kautta aikojen käytetty ympäri kristikuntaa niin yhdessä laulettuna ja luettuna kuin yksityisessä hartauselämässäkin.

Jokaisessa rukoushetkessä on tarjolla kolme psalmivaihtoehtoa:

Viikon psalmi on edellisen sunnuntain psalmi Evankeliumikirjasta. Viikon psalmi pysyy koko viikon ajan samana.

Aamun, puolipäivän ja illan rukoushetkien psalmit vaihtuvat viikonpäivän ja vuorokaudenajan mukaan. Esimerkiksi keskiviikkoaamun psalmi pysyy samana koko vuoden kaikkina keskiviikkoaamuina.

Päivän psalmi vaihtuu kirkkovuoden jakson ja viikonpäivän mukaan. Esim. adventtijaksossa keskiviikon psalmi on sama jokaisena adventtijakson keskiviikkona.

Psalmien lukemisesta ja laulamisesta

Psalmiteksteissä on mukana tekstin jaottelu vuorolukua tai -laulua varten. Vuorottelu osoitetaan sisennyksin.

Jos käytetään psalmisävelmiä, psalmiteksteihin liitetyt kadenssimerkit (tähdet ja alleviivaukset) helpottavat psalmien laulamista:

• tähti [*] osoittaa kohdan, jossa psalmin säkeiden välissä pidetään pieni tauko
  • alleviivaus [ _ ] osoittaa tavua, jolta alkaa sävelmän kadenssi eli jossa tapahtuu ensimmäinen sävelkorkeuden muutos suhteessa perussäveleen (sävelmä ”lähtee liikkeelle”).

Raamattua tälle päivälle

Luettelo kirkkovuoden pyhä- ja arkipäivistä